Hoe plaats ik een schutting?

1. Opmeten
Voordat u kunt beginnen met het plaatsen van uw schutting meet u de totale lengte op van uw schutting. Hierna kunt u berekenen hoeveel schermen u nodig heeft.

2. Materiaal aanschaffen
Nadat u de aantallen heeft berekend kunt u de materialen bestellen. Hiervoor moet u een keuze maken voor een houtsoort van de schermen en de palen.

3. Voorbewerken
De palen kunnen alvast voorbewerkt worden. De palen dienen aan beide zijden, ca. 10 cm. vanaf de boven kant en ca. 10 cm. vanaf de onderkant (scherm) voorgeboord te worden met boortje Ø6,5 of 7 mm. Let op: de gaten dienen niet recht tegenover elkaar geboord te worden, want dan raken de schroeven van het L-beslag elkaar.  

Daarna kunnen de hoekjes van het L-beslag erin gedraaid worden m.b.v. bijvoorbeeld een waterpomptang. De hoekjes dienen allen in dezelfde richting gemonteerd te worden. Bij een zogenaamde hoekpaal dienen de hoekjes niet recht tegenover elkaar gemonteerd te worden, maar in de twee zijden naast elkaar. Bij een zogenaamde eindpaal dienen de hoekjes slechts aan één zijde gemonteerd te worden.

4. Grond vrijmaken
Op de plaats waar de schutting geplaatst wordt, moet beplanting verwijderd dan wel verplaatst worden. Zichtbare hoogteverschillen zoveel mogelijk aanvullen met grond.

5. Positie palen
Vervolgens kunt u de positie van de eerste palen bepalen. Vanuit daar meet u de positie van de andere palen. Met een touw of metselkoort kunt u er voor zorgen dat de palen netjes in één lijn komen te staan.

6. Gaten graven/boren
Om de palen te kunnen plaatsen moeten er gaten worden gegraven of worden voorgeboord met een grondboor. De gaten moeten ongeveer 90 cm diep zijn waarbij u moet zorgen voor een harde ondergrond.
Alternatief: U kunt ook gebruik maken van een paalpunthouder, hierbij worden de paalpunthouders loodrecht met een slagblok in de grond geslagen. Als u gebruik maakt van een paalpunthouder, is het advies palen te gebruiken van 6,8x6,8x180 cm, celfix® verduurzaamd. Een tweede optie is om te kiezen voor H2H® palen.

7. Palen plaatsen
U plaatst de eerste paal en vanuit daar kunt u het scherm uitmeten. Lijn de palen uit met een waterpas en plaats ze pal tegen het touwtje zodat de palen in een rechte lijn komen te staan. Meet vervolgens de positie van de tweede paal op zodat het scherm er precies tussen past.

8. Schermen plaatsen
Als u beide palen geplaats heeft kunt u het eerste scherm plaatsen. U kunt het scherm op de grond afsteunen of de schermen bijvoorbeeld 5 cm boven de grond bevestigen. Als u het scherm boven de grond monteert moet u tijdelijk het scherm ondersteunen met houtblokjes totdat het scherm juist is gepositioneerd en is vastgezet.

9. Gelijke hoogte
Als u het scherm heeft geplaatst kunt u met een touwtje controleren of de palen even hoog zijn geplaatst.

10. En verder...
Deze stappen vervolgt u net zo lang totdat alle schermen en palen zijn geplaatst.

Wij wensen u succes met het plaatsen en veel plezier met uw schutting.

Benodigdheden

 • 180x180cm schermen
 • 6,9x,6,9x270cm palen
 • RVS L-beslag (per scherm 4 stuks nodig)
 • Schop of grondboor
 • (hand)boormachine met schroefkopbitje
 • (Rubber) hamer
 • Trap
 • Rolmaat of meetlint
 • Touw/metselkoort
 • Waterpas
 • Waterpomptang
 • Blokjes Hout