Klustips

Hieronder vind je enkele algemene klustips, handig voor iedere klusser. Met deze klustips kunt u langer genieten van uw tuinhoutproducten!

Tips voor het warme weer
Met hoge temperaturen in de zomer is het voor de klusser zinvol om rekening te houden met deze weersomstandigheid. Daarom willen wij u graag een paar tips meegeven.

Tropische temperaturen leiden tot een relatief lager vochtigheidspercentage van het hout (gedeeltelijk < 10%). Voordat het hout bij u als eindgebruiker ligt, kan een plank met een oorspronkelijk geschaafde breedte van 140 mm snel krimpen tot een breedte van 133 mm. Gebruikelijk adviseert men bij vlonderplanken een voegbreedte van 3-5 mm aan te houden. In het geval dat het hout voor montage zo extreem droog en gekrompen is, kunt u het beste de volgende legafstand aanhouden: oorspronkelijke breedte + 3 mm, gemeten vanaf de buitenkant van de terrasplank. Dit leidt weliswaar tot erg ruim ogende voegbreedtes ten tijde van de terrasmontage, maar zal zich later lonen. Een te krappe afstand tussen de gedroogde vlonderplanken levert u in de herfst een terras op dat uitzet en zich omhoog duwt, met alle problemen van dien. Bij een gevel/rabat systeem is het eveneens verstandig om met de relatieve vochtigheid van het hout rekening te houden. Te sterk gedroogde rabatdelen mogen in geen geval helemaal in elkaar geschoven worden. Men dient een beetje ruimte ertussen te houden vóór het vastschroeven.

Wij wensen u een goede zomer toe!

Voorboren
Met name bij houtsoorten die sneller kunnen scheuren, zoals vuren en diverse hardhoutsoorten, is het aan te bevelen om gaten voor te boren. Op die manier voorkom je scheurvorming naar aanleiding van schroeven.
Bij sommige producten is het voorboren van gaten juist af te raden, zoals bij grenen vlonderplanken. Wanneer naaldhouten vlonderplanken wel voorgeboord worden, kan het zijn dat de schroeven minder grip op het hout hebben.

Zaag
Bij het afkorten van bijvoorbeeld planken of palen, is het advies een scherpe zaag te gebruiken. Dit voorkomt rafelige zaagvlakken.

Beitsen/verven
Wanneer u uw tuinhout wilt beitsen of verven*, is het raadzaam om de vlakken eerst te ontvetten. Op die manier zal de beits/verf beter hechten.
* Wist u dat ook het geïmpregneerde tuinhout van HoutDepot geverfd en gebeitst kan worden?

Grondcontact
Het is niet aan te raden om onbehandeld naaldhout, zoals vuren, grenen en lariks/douglas in grondcontact te plaatsen. Om dit te voorkomen zijn er diverse accessoires of handige tips die dit kunnen omzeilen. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van paalpunten/voetsteunen bij het plaatsen van vierkante palen. Of wanneer u een vlonder gaat leggen van bijvoorbeeld onbehandeld lariks/douglas is het raadzaam om geïmpregneerde regels onder de vlonderplanken te leggen.
Indien u toch uw hout permanent met grond in contact laat komen, is het raadzaam te kiezen voor geïmpregneerd hout.